4 Aralık’ta Tam Güneş Tutulması var ve biz maalesef yine ülkemizden göremeyeceğiz. Bunun dışında yılın en yoğun göktaşı yağmuru olan İkizler, 13-14 Aralık gecesinde en yoğun şekilde, saatte ortalama 120 göktaşı geçişi gözlenecek. Gece 3.30 sularında batan Ay’dan sonra daha etkili bir şekilde gözlemlenmesi mümkün. Göktaşı yağmuru gözlemleri için ışık kirliliğinden olabildiğince uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. 21 Aralık’ta ise kış gün dönümünü hep birlikte idrak edeceğiz ve en kısa gündüzü, en uzun geceyi yaşayacağız.
Aralık Ayı’nda gezegenlerin gökyüzündeki konumları ise şöyle olacak:
Merkür: Merkür’ün akşamları gün batımında gözlenebilmesi için ayın son haftasını beklemek gerekecek. Parlaklığı gözlem için uygun durumda olan gezegen, yine de ufuktan fazla yükselemeyecek. Bu sebeple gözlenebilmesi için oldukça temiz bir gökyüzü ve yüksekçe bir gözlem yeri gerekiyor.
Venüs: Ulaşabileceği en yüksek parlaklıkta gökyüzünü süslemeye devam edecek. Gün batımından sonra batı gökyüzünün en belirgin olarak gözlenen gezegeni Venüs, gökyüzünde yavaş yavaş Güneş’e yaklaşmaya başlayacak. İyi bir teleskobunuz varsa 11 Aralık akşamı aynı karede Venüs ve Plüton’u yakalayabilirsiniz.
Mars: Gün doğumundan önce yaklaşık 1 saat doğu ufkunda gözlenebilir. Parlaklığını ve Güneş’ten ayrılığını artırsa da ufuktan fazla yükselemeyecek ve gözlenmesi biraz zor olacak. İlerleyen zamanlarda daha uygun gözlem koşullarına kavuşacak.
Jüpiter: Gözlem süresi kısalan Jüpiter gökyüzünde belirgin bir şekilde gözlenmeye devam edecek. 9 Aralık akşamı gökyüzünde Ay ile yakın konumda olacak. Parlaklığı ve gözlem süresi yavaş yavaş azalacak.
Satürn: 2021 yılı biterken gözlem süresi de iyice kısalan Satürn, gökyüzünde Güneş’e doğru yaklaşmaya devam edecek. Parlaklığı biraz daha azalmış olan gezegen ayın son haftasına girildiğinde yaklaşık iki saat gökyüzünde kalacak.
Gök-Sözlük
Alfa Yıldızı: Bir takımyıldızının en parlak yıldızı.
Büyükköpek: Bir takımyıldızı adı.
Lagrange Noktaları: Ortak kütle merkezi etrafında dönen, biri genellikle diğerinden çok daha küçük, iki kütlenin yarattığı potansiyelin denge noktalarıdır.