• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
    • Dünya Gündemi
    • Türkiye Gündemi
  • RÖPORTAJ
  • KÜLTÜR
    • Sinema
    • Kitap
    • Hikaye
    • Gezi
    • Müzik
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KARİKATÜR
    • Karikatür (Site Özel)
    • Karikatür (Dergi)
  • KÜNYE
  • ARŞİV
  • ÖDÜLLÜ TEST
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
    • Dünya Gündemi
    • Türkiye Gündemi
  • RÖPORTAJ
  • KÜLTÜR
    • Sinema
    • Kitap
    • Hikaye
    • Gezi
    • Müzik
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KARİKATÜR
    • Karikatür (Site Özel)
    • Karikatür (Dergi)
  • KÜNYE
  • ARŞİV
  • ÖDÜLLÜ TEST
  • Bu Şehir Benimle Konuşuyor!
  • Bağımsızlık Savaşçısı: İmam Mansûr
  • Yeni Normalin Çocuklarını Ne Bekler?
  • Madalyonun İç Yüzüne Teftiş
  • Yeşil Camii`yi Sevmek
  • Uzaktan Tüketim
  • Siz Hayatın İçerisinde, Genç Podcast Kulağınızda
  • Sofrada Konuşulmaz!
  • Bizim Balığımızın Hikayesi
  • Kampüste Bir Gün
  • B-İLGİNİZE: 2020
  • GENÇ Dergisi Ocak 2021 Sayısı ÇIKTI!
  • Yatağında Ölen Şehid
  • Genç Dergisi Ödüllü Anket Sonuçları
  • Kutsi Yapılar: Ertuğrul Tekke Camii
  • İnce Hastalık
  • Dostluklar Bakım İster
  • Kara Delikler "Hawking Radyasyonu"
  • ANASAYFA
  • Röportaj
  • Selçuklu Devlet Geleneğinin Devamıyız

Selçuklu Devlet Geleneğinin Devamıyız

04.06.2018 13:58
Röportaj
1412

Esad Mücahit Eskimez

Neredeyse hepimiz “1000 yıllık devlet geleneğimiz” tabirini birçok kez işitmişizdir. Hep duyduğumuz bu sözü anlamlandırmak üzere Büyük Selçuklu Tarihçisi Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu ile bu 1000 yıllık serüvenin başlangıç noktasına uzandık. Selçukluların önemini, devlet geleneğimizi ve tarihi zaferlerimizin günümüze etkilerini konuştuğumuz zihin açıcı bir röportaj ile sizleri baş başa bırakıyoruz. 

Tanıyalım: Cihan Piyadeoğlu Rize’de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1999 yılında yüksek lisansını ve 2008 yılında da doktorasını tamamladı. Büyük Selçuklular ve Gazneliler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Piyadeoğlu, halen Medeniyet Üniversitesi’nde görev yapmaktadır.

Büyük Selçuklular Devleti için, Türk tarihinde eski ama görkemli bir yıldız diyebiliriz. On altıdan fazla Türk Devleti içinde Büyük Selçuklular’ı diğerlerinden ayıran ve değerli kılan özellik nedir?

Büyük Selçuklular tarihte var olduğu için şu an biz bu konuşmayı yapabiliyoruz. Çünkü bakıldığında Selçuklular’a kadar, Türk devletleri daha çok doğuda hâkimiyet sürdürmüşlerdir. Örneğin Selçuklular’dan bir önceki devlet Gazneliler’e baktığımızda, en batı hakimiyet sınırı Rey’dir (bugünkü Tahran). Selçuklular’a baktığımızda ise Rey’i kendilerine başkent yapmış ve burayı bir üs olarak kullanarak Batı’ya hareket etmişler. Bunun manası şudur; Büyük Selçuklular’ın kuruluş tarihi olan 1040 yılı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluş tarihidir. Çünkü bu bir süreklilik meselesidir. Büyük Selçuklular’dan sonra Türkiye Selçukluları var tarih sahnesinde. Türkiye Selçukluları da Büyük Selçuklular ile aynı hanedandan gelen kişilerce kurulan bir devlet. Ardından Osmanlı ve Osmanlı’dan sonra da Türkiye Cumhuriyeti. Yönetim şekli değişmişse de zihniyet ve “Türk Devlet Geleneği” aynı. Bir devamlılık söz konusu. Bu anlamda Selçuklular, doğu ve batının birleştirmesi ve devamlılığın sağlanması açısından çok önemli.

“Türk Devlet Geleneği”nden bahsettiniz hocam. Bunu biraz daha açabilir misiniz?

Şöyle bir örnek vereyim: Türkiye Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklular devam ederken kurulmuş, ondan sonra yaşamaya devam etmiş. Kirman bölgesinde kurulan Kirman Selçukluları ve yine aynı şekilde Irak Selçukluları da yaşamaya devam ediyor. Yıkılan sadece Büyük Selçuklu Devleti’nin merkez organizasyonu. Türkiye Selçukluları yıkıldığında devlet içerisinde görevli olan pek çok kâtip, memur ve komutan başka bir beyliğin idaresine girip orada yaşamaya başlıyor. Büyük bir kısmı Karamanoğulları’na hizmet etmeye devam etmiş. Germiyanoğulları’nın, Karasioğulları’nın ve hatta az miktarda da olsa Osmanoğulları’nın hizmetine giren var. Mesela İslam Ansiklopedisi’nin Osman Bey maddesinde Osman Gazi’nin Türkiye Selçuklu sarayında eğitim aldığına dair bir görüş var. Bu önemli bizim açımızdan. Çünkü devlet geleneğinin bir şekilde sonraki dönemlere de aktarıldığının bir göstergesi.

Büyük Selçuklular tarihi ya da daha genel ifadeyle Selçuklular tarihi geri planda kalıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Osmanlı tarihi her zaman daha ön planda tutuluyor Türkiye’de. Liseden, ortaokuldan itibaren baktığınızda Selçuklu Tarihi ile Osmanlı Tarihi’nin müfredatta kapladığı yer aynı değil. Bunu Osmanlı Devleti’nin 600 küsur yıllık bir devlet olması ve Selçukluların 117 yılda yıkılması ile açıklayabilirsiniz, ama bu şekilde düşünmemek lazım. Çünkü Büyük Selçuklular’ın tarihi 961 yılında başlıyor aslında. O süreçten Türkiye Selçuklu Devleti’nin yıkılışına kadar olan süreyi hesaplarsak aşağı yukarı 350 yıla tekabül ediyor. Yani 350 yıllık bir dönemin tarihi var elimizde ve bunun aktarılması lazım.

Diğer bir açıdan bakarsak Osmanlı tek hanedan olarak devam etmiş, fakat Selçuklular’da bölünmeler var. Bu bölünmeler de bizi yanıltıyor. Değil Selçuklular, Eyyubi Devleti bile Selçuklu kabul edilmeli. Çünkü Selçuklu bakiyesi. Neticede Selahaddin Eyyubi’nin babası Selçuklu valisi. Onun öncesine bakıyorsunuz Zengiler var. Zengiler kimin devamı? Selçuklular’ın. Dolayısıyla Selçukluların kaynak ve yayılma alanı coğrafi olarak çok geniş ve dolayısıyla kopmalar oluyor ne yazık ki.

Bu konuda bir başka sıkıntı da var: Selçuklu tarihi çalışmalarında Arapça veya Farsça’dan birini mutlaka öğrenmek zorundasınız. Ayrıca bir Batı dili zaten olacak. Dolayısıyla öğrenci ikinci bir dil öğrenmek istemediği için bu zorlu alana yönelmiyor. Ama Osmanlı tarihi çalışmalarında gereken Osmanlı Türkçesi’ni bölümde iyi veya kötü, bir şekilde öğrenen öğrenci oradan devam etmeyi tercih ediyor.

Malazgirt Zaferi geçen sene kutlanmaya başladı. Siz de bu kutlamalara davetli olarak katıldınız. Malazgirt Zaferi’ni yahut diğer zaferlerimizi kutlamalı mıyız?

Geçen seneye kadar Malazgirt zaferi kutlamaları yoktu. Ben diğer kutlamaları görünce açık söylemek gerekirse bir taraftan imreniyor bir taraftan da “Malazgirt niçin yok?” diye kızıyordum. Çünkü Malazgirt zaferi, bana göre İstanbul’un fethinden daha mühim. Çünkü Bizanslılar Malazgirt’i, İstanbul’un fethinin başlangıç noktası olarak kabul ederler. Ne olmuştur orada? Bizans’a çok büyük bir darbe indiriliyor ve Bizans’a karşı önemli bir üstünlük elde ediliyor. Bizans’ın tekrar toparlanıp Türklerin karşısına çıkması 1176 Miryokefelon’a kadar mümkün olamıyor. Bu süreçte Türklerin Anadolu’daki faaliyetleri daha kalıcı hale getiriliyor. Yine bu süreç Selçuklu’nun ve akabinde Osmanlı’nın bu coğrafyada daha sağlam tutunmasını sağlıyor. Çünkü Anadolu’da doğru dürüst bir Rum nüfusu kalmıyor. Türkler geldikçe onlar göçüyor.

Çanakkale savaşına bakalım. Sonuçları itibariyle kazanılmış bir şey yok gibi görünüyor. Nitekim üç sene sonra İtilaf Devletleri İstanbul’u ele geçiriyor. Ama taşıdığı sembol değere bakıldığında inanılmaz önemli bir zaferdir Çanakkale. Bu anlamda Çanakkale gibi Malazgirt’in de kutlanmaya başlaması çok önemli. Bir olgunun insanların zihninde daha kalıcı olmasını istiyorsanız tören yapın diye bir söz var. Tören yapacaksınız, insanlar onu görecek. Her sene hatırlatacaksınız ki insanlar fark edip özümseyecekler. Bu anlamda Malazgirt ve Kut’ül Amare gibi Sakarya Savaşı’nın da kutlanmaya başlaması lazım.

Bu yapılan etkinlikler biraz da geride kalmış zafer dolu günlerin hülyasıyla avunmak olmuyor mu?

Bugün Mohaç Savaşı’nın yıldönümünü kutlasak bu dediğine ben de katılabilirim. Mohaç çok önemli bir zafer, meydan muharebesi. Fakat sonuçları itibariyle günümüzü etkiliyor mu? Hayır! Bunun aksine biliyoruz ki Malazgirt’in etkileri halen devam ediyor. Dolayısıyla kutlanmasında bir sıkıntı yok kanımca. Aksini düşündüğümüzde, diğer bir ifadeyle geçmiş bizim için önemsizse eğer, tarih bilimi de gereksiz oluyor. Şunu belirtmekte fayda var gene de: Her şeyde olduğu gibi burada da denge lazım.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

GENÇ

Adımız GENÇ. Aylık olarak çıkan bir alan dergisiyiz. Genç olan herkese ulaşmak istiyoruz. Ama bizim gençten anladığımız biyolojik tasnifin biraz ötesinde. Biz genç dendiğinde, yüreğindeki gücün farkında olan, yüreği genç olanı anlıyoruz. Ümidini kaybetmemiş, gözlerindeki ışıltıyı hep korumuş, biraz muzip, biraz öfkeli, biraz muhalif, biraz ele avuca sığmaz, ama hep heyecanlı, hep dertli, yüreği kocaman, g&o...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • Bu Şehir Benimle Konuşuyor!

  • Bağımsızlık Savaşçısı: İmam Mansûr

  • Yeni Normalin Çocuklarını Ne Bekler?

  • Madalyonun İç Yüzüne Teftiş

  • Yeşil Camii`yi Sevmek

  • Uzaktan Tüketim

  • Siz Hayatın İçerisinde, Genç Podcast Kulağınızda

  • Sofrada Konuşulmaz!

  • Bizim Balığımızın Hikayesi

  • Kampüste Bir Gün

  • B-İLGİNİZE: 2020

  • GENÇ Dergisi Ocak 2021 Sayısı ÇIKTI!

  • Yatağında Ölen Şehid

  • Genç Dergisi Ödüllü Anket Sonuçları

  • Kutsi Yapılar: Ertuğrul Tekke Camii

  • İnce Hastalık

  • Dostluklar Bakım İster

  • Kara Delikler "Hawking Radyasyonu"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Tümü

Benzer Yazılar

Problemini Çözdüğün İnsan Senindir
Problemini Çözdüğün İnsan Senindir
Liderliğin, öncü olmanın,...
Lider, İlham Kaynağı Olan Kişidir
Lider, İlham Kaynağı Olan Kişidir
Bu ay Genç Dergisi okurla...
Ekip Çalışması ile Yürüyen Bir Bilim Gemisi
Ekip Çalışması ile Yürüyen Bir Bilim Gemisi
Geleceğin Bilimi Forumu, ...
Sorunlarımızı Kendi Birikimlerimizle Çözebiliriz
Sorunlarımızı Kendi Birikimlerimizle Çözebiliriz
Ankara Düşünce ve Araştır...

Genç Dergisi 171. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bu Şehir Benimle Konuşuyor!

Bağımsızlık Savaşçısı: İmam Mansûr

Yeni Normalin Çocuklarını Ne Bekler?

Madalyonun İç Yüzüne Teftiş

Yeşil Camii`yi Sevmek

Uzaktan Tüketim

Siz Hayatın İçerisinde, Genç Podcast Kulağınızda

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8012322

Bagamoyo Afrika... 4908501

Kasım Sayımız Çıktı! 3329212

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1141150

En Güzel Cuma Hediyeleri! 276218

10 Soruda Sen Kimsin? 244845

Leyla ile Mecnun Fuzuli mi? 156145

17.01.2021

Bu Şehir Benimle Konuşuyor!

17.01.2021

Bağımsızlık Savaşçısı: İmam Mansûr

12.01.2021

Yeni Normalin Çocuklarını Ne Bekler?

12.01.2021

Madalyonun İç Yüzüne Teftiş

11.01.2021

Yeşil Camii`yi Sevmek

10.01.2021

Uzaktan Tüketim

09.01.2021

Siz Hayatın İçerisinde, Genç Podcast Kulağınızda

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • 2. Geleneksel Kahraman Göktaşı Yağmuru Gözlemi
    Yılın en yoğun ikinci gök...
  • Merkür Geçişi`ni Kaçırmayın!
    Güneş Sistemi`nin en küçü...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2021 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS