
On İki
On bir ve on üç sayıları arasındaki çift sayıya on iki denilmektedir. On iki ve diğer sayıların etimolojik kökenini öğrenmek için Asım Gültekin’in Birden Bine Türkçede Sayıların Kökeni Üzerine Denemeler adlı eserini okuyabilirsiniz.
12 Kızgın Adam
Sidney Lumet’in yönetmenliğini üstlendiği ve bütün kurgusu tek bir odada geçen başyapıt. Filmin başrolünde Henry Fonda var. Film bir cinayet olayını değerlendiren 12 kişiden oluşan jürinin konuşmalarından ibaret. Ama bu konuşmalarda ikna kabiliyetini, suçlunun anlık düşüncelerle belirlenmemesi gerektiğini ve benzeri birçok ders niteliğindeki düşünceyi buluyoruz. Eşine az rastlanır bu film hukuk fakültelerinde de öğrencilere izlettirilmektedir.
Düzine
Aynı cinsten nesnenin on ikişerli düzen şeklinde oluşturduğu takıma düzine denir. Bazı durumlarda sayısız çokluk belirtmek için de kullanılır. Düzine kelimesi dilimize İtalyancadan geçmiş. İtalyancadaki hali dozzina imiş. Onun kökeninde de doz vardır diye düşünüyorum.
Genç Dergi’nin 12. Yılı
Biri bir rüya gördü. O rüyanın tabiri 12 yıldır farklı zihinlerde farklı iklimlerde coşkuyla yapılıyor. Bu rüyanın tabiri caiz ve bize bizi anlatmaya çalışıyor. Bu rüyanın peşine düşenler binleri aştı, kıtaları dolaştı. 12. yılında GENÇ yeni ufuklar çizmeye devam ediyor.
On İkiden Vurmak
Zaman ve hedef ayarını iyi yapıp bir işi başardığımızda hedefi on ikiden vurduk deriz. On ikiden vurmak deyimindeki on iki hedef tahtası olarak kullanılan dairenin merkez noktasının puan değeridir. Dart oyunlarında atış poligonlarında genelde bu hedef sistemi kullanılır.
Futbol Taraftarı
Futbol taraftarları için 12 numaralı oyuncu denir. Seyircisiz oynanılan maçlarda 12 numaralı oyuncu olmadığı için ev sahibi takım bir kişi eksik oynuyoruz hissine kapılır. Çünkü taraftarlar tezahüratlarıyla ıslık ve alkışlarıyla oyunu hatta hakemi etkileyebilmektedir.Holiganlık, şiddet ve küfür olmadığı sürece taraftar futbol için olmazsa olmazdır.
12 Dev Adam Yola Devam
Milli basketbolcularımızın lakabı 12 Dev Adam. Gerçekten cüsseleri ile dev gibiler. Bu yıl Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda ben bu satırları yazarken) son 16’ya kaldılar. Umarım muvaffak olurlar. Bu yılki takımımız eskiye nazaran daha genç bir takım ve şüphesiz en dikkat çeken oyuncumuz 22 yaşındaki Cedi Osman.
Saat Sistemi
24 saatlik bir günü gece ve gündüz diye ikiye böldüğümüz için 12 dilimli kadran oluşmaktadır. Yani bir gün içinde saat kadranındaki her noktaya akrep iki kere gelmektedir. Bu sistemin ana kaynağının Babil olduğu düşünülmektedir. Çünkü Babilliler, altılık sistemi kullanmışlar ve bir dakikayı 60 saniye bir saati 60 dakika olarak belirleyen sistemi ilk onların güneş saati üzerinde kullandığı biliniyor.
On İki Havari ve On İki İmam
Hz. İsa’ya ilk inananlara on iki havari denir. Gerçek İncili Hz. İsa’dan nakil ile onların yazdığı düşünülmekte. Tarihi kaynaklar bir havarinin Hz. İsa’ya ihanet ettiği bu ihanet sonrası çarmıh hadisesinin gerçekleştiği bilinmektedir. Şia ve Alevi inançlarına göre Peygamber Efendimiz’den sonra itimat edilebilecek Ehl-i Beyt’ten olan on iki imam vardır. Bu imamların ilki Hz. Ali ve ondan sonra oğulları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’dir. Son imam da Muhammed Mehdi’dir.
On İki Ada Meselesi
Yunanistan ile asırlık sorunlarımızdan birisidir on iki ada meselesi. İsmet İnönü’nün yüzünden bu adaları kaybettiğimiz anlatılır. Gerçekten on iki tane mi daha fazla daha eksik mi bu da ayrı bir tartışma konusudur. Bu konularda kafa yorup araştıranların sayabildiği on iki ada isimleri şu şekildedir. Rodos, Sömbeki, İstanköy, Kerpe, Kaşot, Sakız, Astropalya, Leros, Harki, Tilos, Patmos, Nisyros.
Şanlıurfa’nın Onikileri
Kurtuluş Savaş’ında İngiliz işgaline karşı Jandarma Kumandanı Binbaşı Ali Rıza Bey önderliğindeki on iki reis, Güllüzade Osman Bey’in evinde buluştu. Müdafai Hukuk Cemiyetinin temellerini oluşturan bu buluşmanın akabinde İngilizlere karşı mücadele başladı. Ve işgali püskürten Urfa o zaman Şanlıurfa oldu. Halk arasında onikiler olarak bilinen ve o toplantıya katılan ecdadın isimleri şu şekilde: Kamilzade Mustafa Efendi, Barutçuzade İmam Efendi, Kamilzade Reşit Efendi, Mollazade Mahmut Efendi, Katipzade Şakir Efendi, Güllüzade Osman Efendi, Şellizade Ali Ağa, Nebozade Hacı İmam Efendi, Bedirağazade Halil Ağa, Adil Hulusi Efendi, Hüseyin Pertev Efendi, Mustafa Çavuş.
12 Hayvanlı Türk Takvimi
Divanü Lügatit-Türk Kaşgarlı Mahmut Türklerin İslamiyet’ten önce kullandığı 12 Hayvanlı Türk Takvimi’nin nasıl oluştuğuna dair bilgiler vermektedir. Bu bilgilere göre bir Türk hükümdarı yılların karıştırılmaması için hayvan isimleri verilmesini ister. Hangi sırayla belirleneceğine karar vermek için bir sürek avı yapılır ve nehri geçiş sıralarına göre yıllara bu hayvanların ismi verilir. En yaygın olarak bilinen sıralama şu şekildedir. Sıçan, sığır, pars, tavşan , balık, yılan, at, koyun, maymun, tavuk, köpek ve domuz. Bu takvim Çin tarafından da kullanılmış ve bazı hayvanların yerleri ve isimleri değiştirilmiştir. Bu takvim sistemine göre biz şu an tavuk yılındayız.