Halime Şahin
Genç Gönüllüsü Merve Çirişoğlu ve arkadaşı Meryem Akbaş hayırlı bir işte ilk tuğlayı koyanlar olmuş. 3 katarak hastasını ameliyat ettirmek için “Kitap Ayracı Projesi”ni başlatan bu gençler, beklediklerinden çok ilgi görünce hayırda yarışmaya devam etmişler. 21 ameliyat bedelini karşılayacak miktarı İHH’ya teslim ettikten sonra “Afrika- Malavi Yetimhane Projesi”ni üstlenmişler. Hayırlı işlere çizgileri ile imza atan gönüllü kardeşlerimizle konuştuk.
“Kitap Ayracı Projesi” nasıl ortaya çıktı?
Bu projeye ilk başladığımız zaman hedefimiz sadece 3 tane katarakt ameliyatı gerçekleştirecek bir meblağ elde etmekti. Bunu karşılamak için el emeği göz nuru bir şeyler yapıp satmaya karar verdiğimizde aklımıza kitap ayraçları geldi. Karikatürlü ayraçların yanı sıra evimizdeki dergilerdeki resimleri ve yazıları kesip-yapıştırıp pvc ile kaplatarak çeşitli kitap ayraçları ürettik.
Ardından projemize not defterlerini ve rozetleri de ekledik. Açıkçası bu kadar çok talebin olacağını hiç tahmin etmiyorduk. Türkiye’nin birçok şehrine, hatta yurtdışında Viyana, Bosna, Romanya ve İran’a kadar ulaştı. Tüm bu satışların sonunda 21 ameliyat bedelini karşılayacak miktarı İHH’ya teslim ettikten sonra “Afrika- Malavi Yetimhane Projesi”ni üstlenmek istedik.
Halen yetimhanenin sponsorluğunu üstlenmek için kitap ayracı, defter ve rozet satışlarımız devam ediyor.
Kitap Ayracı Projesinde projeyle ilgili aldığınız değişik tepkiler oldu mu, sizi en çok şaşırtan şeyler neler oldu? Kimlerden destek aldınız?
Bizi en çok şaşırtan ve sevindiren şüphesiz ki Rabbimizin bereketiydi. Halis niyetlerle yola çıkıldığında küçücük ayraçlarla bile olsa koskoca bir yetimhanenin nasıl kurulabileceğini görmüş olduk. Fakir bir ülkede Allah’ın “kutsal emanetler”ine sahip çıkacak binlerce kişi ayraçlar vesilesiyle bir araya geldi. Projemiz sadece öğrencilerden değil birçok kesimden ve yaştan destek aldı. Ayraçlarda 80’i aşkın çizim var. İnsanlar hem üzerinde kendilerine benzeyen bir karikatür olan ayraçlara sahip oluyorlar hem de 3 TL ile yetimhaneye bir tuğla koymuş oluyor.
Kitap ayraçları üzerindeki tasarımlarda gördüğümüz karakterlerin bir özelliği var mı?
Kitap ayraçlarındaki karikatürler fıtrat üzerine canlandı, “Fıtırcanlar” oldu :) Hepsinin kendine has karakteri ve ismi var. Allah, Hz Meryem için “Biz onu güzel bir bitki gibi yetiştirdik” buyuruyor. Biz de Fıtırcanlar’ımızın güzel bir bitki gibi yetiştirilmiş olmasını temenni ederek onlara bitki isimleri koyduk. Her birine bir Müslüman’ın sahip olması gereken güzel meziyetleri atfettik. Barbie, Winx Club gibi çizgilerden ziyade, bir “derdi” olan; hayalleri ile değil, “idealleri” ile yaşayan bir gençliği çizmek istedik. Şimdilik Facebook’ta “Fıtırcanlar” sayfasında bu karakterleri tanıttık ama ileride hepsi bir çizgi romanda buluşacak inşallah.