Hemen her fotoğraf makinesi sahibi, bir ya da birkaç kez gece çekimi yapmayı denemiştir. Bu denemelerin büyük bir çoğunluğu ise başarısızlık ile sonuçlanmıştır. Halbuki gece çekimlerinde dikkat edilecek bir iki ufak ayrıntı ile sonuçlar düzelebilir. Gece çekimleri çok keyifli fotoğraflardır. Bunun sebeplerinden birisi hemen hiçbir gece karesi bir diğerine benzemez. Dakikalar içinde aynı yerden çok farklı fotoğraflar çekmeniz mümkündür.
Gecenin kendine has bir güzelliği vardır. Bir tarafta yapay ışıklarla aydınlatılmış tarihi, turistik ve resmi binalar, diğer tarafta otomobillerin far ve stop lambalarından yansıyan ışık demetleri fotoğraf açısından ilginç örnekler sunar. Bu renk ve ışık demetleri, amatör profesyonel tüm fotoğrafçılar tarafından sıklıkla kullanılan konulardır.
Gece fotoğrafı çekmek için makinemizde (P) program (T) ve (B) ayarlarından en az birinin olması gerekmektedir. Çünkü gece fotoğraf çekmek için poz süresi, saniyenin kesirleriyle değil saniyelerle ifade edilir. Uzun pozlama için makinenizin yeterli ışığı alması için uygun ayarı birkaç denemeden sonra kendiniz de bulabilirsiniz. Ayrıca +- ev değerleriyle de oynayarak farklı denemeler yapabilirsiniz.
Gece çekim modu
Gece fotoğraf çekerken dikkat etmeniz gereken ilk kural, makinenizin ayarlarını gece çekimine uygun hale getirmeniz olmalıdır. Yeni nesil dijital makinelerinin bazılarında artık ‘gece modu’ hazır halde geliyor. Eğer makinenizde bu ayar varsa bunu kullanmanız en iyi sonuç almak için ilk adımdır. Ayrıca makinenizin beyaz ayarını da gece çekimine uygun bir hale getirmeniz gerekir.
Akşamın ilk saatleri
Gece çekimleri için en uygun zaman akşamın ilk saatleridir. Hem ışıklar yeni yanmaya başlamıştır hem de gökyüzü tam kararmamıştır. Bu ortamda çekilen fotoğraflarda gökyüzü doygun bir mavi görüntüsü alır ve renkli ışık görüntüleriyle güzel bir manzara ortaya çıkar.
ISO ayarı
Günümüzde yaygın olarak kullanılan dijital makinelerde uzun pozlamalarda oluşan kumlama (lekeler) gece çekimlerinde en çok baş ağrıtan konulardan birisidir. Bu daha çok ISO değerinin yüksekliğinden kaynaklanan bir problemdir. Bunu mümkün mertebe önlemek için makinenizin ISO (veya ASA) değerini en düşük konuma getirmeniz gerekir.
Mutlaka üçayak kullanın
Gece çekimleri uzun pozlamayı beraberinde getirdiğinden elle yapılan çekimlerde mutlaka titreme ve fotoğrafların bulanık görünmesi olacaktır. Bunu önlemenin yolu ise üçayak (tripod) kullanmaktır. Eğer üçayağınız yoksa makinenizi bir masanın, setin ya da duvarın üzerine koyarak çekim yapmanız gerekir.
PÜF NOKTASI
Gece çekimlerinde tripotla (üç ayakla) çekim yaparken bile ilk denklanşöre basma anında ve aynanın açılma anında istemeden de olsa bir titreşim olur. Bu da fotoğrafların bulanık çıkmasına neden olur.
Bunu önlemek için fotoğraf makinasının kendi kendine (selftimer) modunu kullanmak pratik bir çözümdür. Selftimer ayarını 5 ya da 10 saniye olarak ayarlayıp fotoğrafı öyle çekerseniz titreşimi büyük oranda önlemiş olursunuz.